Ochutnejte a poznejte příběh jedinečného “VLAŠÁKU“ z Dunajovských kopců nesoucí označení ODK

 

Dunajovské kopce – spolek vinařů. Je otevřený spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských obcí.

 

Základní myšlenka

Základní myšlenkou pro vytvoření spolku byla touha propojit vinaře ze dvou vinařských vesnic, kteří čerpají z jedinečného terroir okolních dunajovských vrchů a zprostředkovat návštěvníkům obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice plnohodnotné zážitky a komplexní služby.

 

Proč „Dunajovské kopce“?

Dunajovské kopce (Dunajovické kopce, Dunajovické vrchy), národní přírodní památka zasahující do katastru obcí Dolní Dunajovice, Březí u Mikulova, Brod nad Dyjí a Dobré pole, nemůže svou velikostí konkurovat sousední „velké“ Pálavě. Kvalitativně však představuje neméně zajímavé prostředí pro pěstování révy vinné.

Půdní podloží je zde tvořeno třetihorními mořskými sedimenty, především vápenitými jílovci a pískovci, které místy překrývají spraše. Díky takto unikátní půdě mají vína z Dunajovských kopců jedinečný a nezaměnitelný charakter.

 

Ryzlink vlašský – Originál Dunajovské Kopce

V rámci tohoto projektu můžete  ochutnat RYZLINK VLAŠSKÝ, nejprestižnější odrůdu Mikulovské vinařské podoblasti, zařazený pod značku ODK. Vína po celý svůj život vznikala na základě společné vinařské úmluvy. Byla posuzována a vybírána samotnými vinaři, kteří tak dali obraz a směr jedinečným a nezaměnitelným vínům z této překrásné vinařské oblasti.

 

Přátelská úmluva vinařů z Březí a Dolních Dunajovic 

  • hrozny odrůdy Ryzlink vlašský
  • hrozny pouze z viničních tratí v k.ú. Březí : Ořechová hora, Liščí vrch
  • hrozny pouze z viničních tratí v k.ú. Dolní Dunajovice : Plotny, Zimní vrch, Dunajovský kopec, Mlýnská, Pod Slunným vrchem, Kraví hora
  • omezená produkce – jeden keř maximálně 2 kg hroznů
  • minimální cukernatost hroznů: 19,0 °ČNM – ověřeno důvěrníkem SZPI
  • doba naležení rmutu před lisováním minimálně 6 hodin
  • bez použití enzymů
  • vyrábět vlašák buď v dřevěném sudu, nebo v nerezové nádobě pak za podmínek ležení minimálně 4 měsíce na jemných kalech, na kterých je víno mícháno, snahou je co nejmenší zatížení vína celkovým obsahem SO2
  • vyráběno pod průběžným dohledem a kontrolou zúčastněných vinařů.
  • cílem je takový Ryzlink vlašský, který je typický pro tyto tratě, ukázat ho v celé své škále chutí, vůní, barev a vyzrálostí od kabinetního vína až po speciální kategorie vlašáku.
  • všichni zúčastnění vinaři pak rozhodnou, posouzením a degustací předložených vzorků o oprávněnosti nosit značku ODK.
  • vína jsou označena jednotným označením ODK na každé láhvi